4 indok, hogy lecseréld az alumínium vezetékeket rézre

Magyarországon a házak, lakások villamos hálózatának jó része, még mindig a régen használt alumínium vezetékekből áll. Eddig is elment erről a lakásom, miért kellene lecserélnem? 4 okot sorolunk fel erre.

  1. Vezetőképesség. A réz vezetőképessége átlagosan 38,2%-kal jobb az alumíniumnál. Ez röviden megfogalmazva azt jelenti, hogy jelentősen vastagabb alumínium vezetékekre van szükség ugyanakkora terhelés esetén. A régi alumínium vezetékeket, sajnos, nem a mai kor terhelésére méretezték…
  2. Tartósság. Az alumínium jelentősen alulmarad a tartósság területén is a rézhez képest: hajlíthatóság, időtállóság, oxidáció. Ez különösen nagy hátrány, amikor kapcsolókat, dugaljakat kell cserélni. A vezetékek ilyenkor könnyen törnek, rongálódnak.
  3. Olvadáspont. Az alumínium vezetékek jóval alacsonyabb olvadáspontja megnöveli a túlterhelésből adódó balesetek veszélyének kockázatát.
  4. Hőmérséklet változás. Az alumínium rézhez viszonyított nagy hőtágulása a kötések, kapcsolódások lazulását okozhatja, ami szikrázáshoz, rövidzárlathoz és akár lakástűzhöz vezethet.

Kérd ajánlatunkat lakásod elavult alumínium vezetékeinek lecserélésére, hogy korszerű, biztonságos villamos hálózatod lehessen!