Villamos energia tarifák

A 16/2019. (XII. 14.) MEKH rendelet, a 48/2019. (XII. 23.) ITM rendelet alapján, valamint a 2018. évi XCIX. törvény értelmében az egyetemes szolgáltatás keretében értékesített villamos energia elszámolására hatósági egységárakat alkalmaznak.

A1 tarifa
A háztartások által leginkább ismert és használt tarifa. Közismert nevei: nappali, 24 órás, vagy hivatalosan A1 tarifa. Mivel ez éjjel-nappal a nap 24 órájában folyamatosan biztosított (egy időzónás), a napunk nagy részében az otthoni berendezéseinket, eszközeinket ezzel használjuk. Az árszabás szerint 1320 kWh felhasznált mennyiségig 36,22 Ft/kWh, az ezt meghaladó mennyiség felett 37,54 Ft/kWh.

A2 tarifa
A kétzónás tarifa lényege, hogy különböző napszakokban eltérő díjakon vételezhetjük az áramot. Csúcsidőszakban, ami hétköznapokon 7-23 óráig tart, az árszabás 42,47 Ft/kWh, míg völgyidőszakban 23-7 óráig és hétvégén csak 32,18 Ft/kWh. Azon felhasználóknak érdemest ezt igénybe venni, akik rendelkeznek olyan villamos berendezéssel, aminek üzemideje a völgyidőszakkal esik egybe, ilyen például a régi hőtárolós kályhák voltak.     

B alap tarifa
Hétköznapi nevén éjszakai, vagy vezérelt áram.  Ez a tarifa Önmagában nem vehető igénybe, csak az "A1" vagy "A2" árszabás mellé választható. Ezen a tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhetünk, amiből 4-6 óra csúcsidőszakon kívül esik (és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél). Nagy előnye az egész napos tarifához képest, hogy jelentősen olcsóbb (23,16 Ft/kWh), viszont csak olyan berendezések üzemeltethetők róla, amik fixen a külön mérőről vezérlet csatlakozási pontra vannak kötve. Tipikusan a bojlerek üzemeltetésére szokták igénybe venni.

B GEO tarifa
A GEO tarifát kimondottan hőszivattyús rendszerek üzemeltetése céljából hozták létre. Csakúgy, mint a bojlerek esetében itt is a működtett berendezések fixen, külön mérőről vezérelt csatlakozási pontra köthetőek, viszont ez naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással. Árszabása 24,16 Ft/kWh.

H tarifa
Ez a kedvezményes díjszabás csak idény jellegű, október 15-től április 15-ig érhető el, aminek díja 23,16 Ft/kWh. Előnye a GEO tarifával szemben, hogy ez a nap 24 órájában igénybe vehető időszakos kikapcsolás nélkül, ami azért fontos, mert ez a tarifa főként olyan megújuló energiaforrásokhoz és hőszivattyús rendszerekhez használható, amik érzékenyek az időszakos ki és visszakapcsolásokra. Bizonyos hőszivattyús rendszerek kifejezetten érzékenyek a napi kétszeri áramkimaradásra, különösen, ha azok a hűtési rendszer leolvasztási szakaszában történnek.

Az feltüntetett bruttó árak 2020.01.01.-jén érvényes rendelet alapján kerültek feltüntetésre.


Az ELMŰ honlapjának linkje, ahol a tarifák találhatók.