5 tipp a villamos hálózat tervezéséhez

 

  1. Tervezd meg pontosan az aljzatok, kapcsolók, lámpák és a gyengeáramú eszközök helyét! Gondold végig helyiségenként, milyen eszközt, hová szeretnél elhelyezni. Itt lesz, a TV-m: lesz led háttérvilágítás, kábeltévéhez egy beltéri egység, van még egy házimozi erősítőm, meg egy Androidos okos boxom. A gyereknek is van egy konzolja… akkor nem lesz elég két konnektor?! Itt fogok bejönni, felkapcsolom a villanyt. Ott megyek ki, lekapcsolom. És ha ott megyek tovább? Akkor oda is kell kapcsoló? Mindent aprólékosan tervezz meg, szánd rá az időt! Tudod milyen vezetékre lesz szükséged a villanytűzhelyhez? A mosógéphez, a kültéri eszközeidhez, a garázsba és sorolhatnánk? Kérd a segítségünket már a tervezésnél, hogy ne történhessen meg ez veled is: „De jó lett volna, ha akkor ez eszembe jut!”.
  2. Válaszd meg a vezeték- és védőcső-hálózat típusát! A különböző építési megoldások, különböző épületvillamossági kivitelezéseket igényelnek. Panel lakások esetén műanyag csatornázásra, esetleg ún. MM Fal vezetékezésre van lehetőség. Tégla lakásoknál/házaknál a védőcső (MŰ III., gégecső, betoncső stb.) MCu vezeték kombináció az elterjedt. Könnyűszerkezetes házaknál MBCu vezetékeket szoktak alkalmazni. Sok jó megoldás létezik, de nagyon el is lehet rontani! Kérd a segítségünket, már a tervezésnél!
  3. Mekkora teljesítményre lesz szükséged? Ha átlagokban gondolkodunk, egy mai magyarországi lakás villamos teljesítmény igényét 1x32 Amper kielégítheti. Családi háznál már 3x16 Amper javasolt. Az otthonod nem átlagos lesz? Esetleg, egy irodát vagy műhelyt tervezel? Lesz valamilyen különlegesen nagy fogyasztód, elektromos autód, napelemed? Itt már el kell gondolkodnod, hogy később ne kelljen duplán fizetned az áramszolgáltatónak! Kérd a segítségünket, már a tervezésnél!
  4. A „zöldségekre” gondoltál? Mai korunkban az energiahatékonyság kulcsfontosságú szerepet tölt be az építőiparban is. Az egyre elérhetőbb árú technológiák használata új kihívások elé állítja az épületvillamossági szakembereket. Ha villanyautót (és ahhoz töltőt), napelemet, korszerű ledes megoldásokat, hőszivattyús eszközöket, elektromos fűtési rendszereket szeretnél működtetni, mindenképpen konzultálj egy szakemberrel ezekről! A jól megválasztott időkapcsolók, mozgásérzékelők beépítése is zöldebbé teheti az otthonod. Ehhez azonban, előre kell gondolkodnod! Kérd a segítségünket, már a tervezésnél!
  5. A szerelvények megválasztása. Az otthonod képét nagyban befolyásolják a felszerelt szerelvények. Egy helyesen megválasztott kapcsoló vagy konnektor még a dísze is lehet a lakásodnak, de legalábbis kiegészíti az enteriőrt. Ha teheted, rugaszkodj el a „kapcsoló, az fehér” gondolkodástól. Keress egy színben, formában hozzád és a lakásodhoz illő szerelvénycsaládot! Tedd egyedivé, amit más csak egyszerűen felszerel a falra! Ma már jelentős kínálat áll a rendelkezésedre. A legjobb lakberendezőkkel állunk kapcsolatban, hogy ebben is a szolgálatodra lehessünk! Kérd a segítségünket, már a tervezésnél!