A FI-relé szerepe az otthonunkban

A FI-relé (áramvédő kapcsoló, életvédelmi relé, érintésvédelmi relé) egy az áramütés elleni védelem hatásosságának növelése érdekében alkalmazott lekapcsolószerv. Nem önálló érintésvédelmi megoldás. Közismert nevét a német „Fehlerstromschutzschalter” (F) és az áram egyezményes jeléből (I) kapta, azaz FI-relé.

FI-relé
4 pólusú FI-relé, áramvédő-kapcsoló

Mire jó ez az én otthonomban? Laikusoknak is érthető megfogalmazás következik. Vegyük a mosógépünket példaként. Ha minden rendben van, a mosógépünk felé áram kezd el folyni az egyik vezetéken, ahol elvégzi a szükséges munkát (azaz pörgeti a mosógép dobot), majd visszafolyik a másik vezetéken. Tehát, ugyan annyi áram folyik a mosógép felé, mint onnan vissza. De mi történik, ha valami meghibásodik a mosógépben és az afelé folyó áram nem csak a mosógép motorjának a hajtására lesz felhasználva, hanem zárlat esetén a föld felé folyik el, vagy rosszabb esetben a kezemen keresztül akar folyni, ha megérintem a gép fém részeit? Ekkor lép közbe az életünk védelme érdekében a FI-relé! Ez az eszköz nagy pontossággal (ált. 30 mA) méri az el- és visszafolyó (fázisvezető, nullavezető) áram erősségét. Amennyiben ezek az áramok nem egyformák, azaz hibaáram keletkezik, a FI-relé lekapcsol.

A FI-relé beépítése minden új építésű lakásban és a felújítások alkalmával is kötelező!

A FI-relék legfontosabb jellemzői:

  • névleges feszültség (230/400V)
  • pólusszám (2, 4)
  • névleges áram (16A, 20A, 25A, 40A, 63A, stb.)
  • névleges kioldó hibaáram (10 mA, 30 mA, 100 mA, 300 mA)
  • névleges megszakítóképesség (4,5 kA, 6 kA, 10 kA)
  • védelem típusa (A, AC, B, időszelektív, stb.)

Milyen FI-relét vásároljak a fentiek közül? Javaslatunk az, hogy inkább bízd ránk ennek beszerzését és beszerelését! Szakszerű kiválasztása és beépítése csak képzett villamos szakember által valósulhat meg!

Kérd ajánlatunkat FI-relé beszerelésére, hogy biztonságos hálózatod lehessen!